obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

středa 23. prosince 2015

ZIMNÍ SLUNOVRAT

Sníh sice schází, ale to nic nemění na tom, že se svátky narození Ježíše Krista neodvratně blíží. Pro katolíky jsou nezpochybnitelně jedny z nejdůležitějších v roce, pro ty, kteří ve Věčné? Těch se to netýká. O to více jsou však vnímavější k přírodě a ke změnám v ní.
UKONČENO!
Možná ne naši malou zemi v srdci Evropy a v 21. století, ale Paříž ve století sedmnáctém sníh určitě zasypal. Malý bílý poprašek na zemi, co rychle zase roztaje a všechny cesty promění na bláto, které však též zamrzne přes chladné noci. Přišla zima. A s ní též Smrt.

Katolíci či protestanti zimní slunovrat příliš nevnímají. Spíše vůbec, snad jen v tom smyslu, jak hrozně brzo je tma a jak hrozně pozdě je světlo. Tato nevšímavost se však netýká těch, kteří věří ve Věčné. Pro ně je naopak slunovrat velmi důležitý - podle nich se má 21. prosince mezi lidi vloudit Smrt. Ne ve smyslu moru či jiném, ale jako osoba. V připomínce smrtelného života, aby s úderem půlnoci skonala a uvědomila si, jakou má moc nad malým lidským životem. Žel, Smrt díky těmto zkušenostem, díky tomu, že lidem závidí jejich plné životy právě proto, že jsou limitované, na rozdíl od jejího věčného dlouhého a prázdného, zahořkla. Kvůli ní je zima tvrdá. Kvůli ní tolik lidí umírá, dokud se příroda nevymaní z jejího vlivu na jaře. Lidé na smír se Smrtí hází havranům, které má ve znaku, drobky, aby si ji alespoň trochu usmířili. 

Tohle je akce, kterou klasicky všichni znáte - je na vás, jak s ní naložíte. Traduje se, že ti, kteří věří ve Věčné, mohou Smrt potkat v ulicích měst a dát se s ní do řeči. Údajně se jedná o blondýnku s hezkými rysy, ale chladnýma šedýma očima. Je to jen legenda, ale pokud to chcete do hry nějak zapojit? Proč by ne, nakonec, lidé byli prostí a nevědomí stejně jako si snažili namastit kapsu na každém podvodu. Protože akci zveřejňuji pozdě - za což se omlouvám - budete ji moci využít ve všech hrách, které začnou dnes - tedy 21. prosince, ale též 22. a 23.

Žádné komentáře:

Okomentovat