obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

neděle 1. listopadu 2015

DUŠIČKY

Noc posledního říjnového a prvního listopadového dne je odnepaměti považován za ten, kdy je hranice mezi životem a smrtí nejtenčí, kdy se mrtví objevují ve světě živých. Samhain, halloween, dušičky - má mnoho názvů. Pro nás však bude svátkem všech svatých, dnem, kdy si každý zesnulý zaslouží místo v mysli svých příbuzných a drahých. 
UKONČENO!


Keltové věřili, je v noci z 31. října na 1. listopadu se stírá veškerá hranice mezi světem živých a mrtvých. Že lidé mohou navštívit podsvětí a duše zemřelých se zas mohou podívat za svými živými příbuznými. Tato tradice přetrvala dlouhou, dlouhou dobu až do 17. století, kdy je pouze trochu pozměněná díky působení katolické církve.

Pro katolíky je 1. listopad Svátkem všech svatých, kdy se oslavují všichni náboženští světci - tedy nejen ti, co byli kanonizování, ale také ti, co jsou svatými v očích Boha. Je tradicí zúčastnit se bohoslužby na oslavu těchto svatých a zapálit za ně v kostele svíci. Povinností je také přijít v černém oblečení a nejlépe s chryzantémou. Druhý den, tedy 2. listopadu, pak připadá na Svátek zesnulých nebo také Dušičky, které mají podobný průběh, ale mše je zádušní za všechny zemřelé z uplynulého roku.

I ti, kteří věří ve Věčné, si udrželi tento svátek po oba dva dny, ale u nich se týká pouze zesnulých. Chudí i bohatí navštěvují polorozpadlé chrámy Věčných, stejně jako křesťané přináší dovnitř chryzantémy a pokládají je nejvíce na oltář Smrti, kterou prosí o milosrdenství a také o to, aby dohlédla na každou duši, které zemře tělo. Stejně tak zapalují svíčky, které mají odhánět zlé síly. Na konci obou dní vyráží do ulic v průvodu se svícemi v rukách, nesouce dary pro rodiny, kterým v uplynulém roce zemřeli ti nejbližší. 

Protože o víkendu má více z vás čas, rozhodly jsme se data trochu posunout, a to na sobotu 30. a na neděli 31. Dušičky a Svátek všech svatých je zase něco, u čeho záleží pouze a jen na vás, jak s tím naložíte. Můžete této příležitosti využívat ve vašich postech, vaše postava se může cítit melancholicky, smutně a může se účastnit jednotlivých akcí nebo to můžete naprosto ignorovat. Je to, prostě a jednoduše, jen a jen na vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat