obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

neděle 16. srpna 2015

DOŽÍNKY

Slunce, vedro, sucho a zlaté obilí. V tomto duchu se neslo letošní léto, které pomalu, ale jistě míjí a chýlí se ke konci ve prospěch podzimu. Tomu je předzvěstí i poslední sklizeň obilí na polích a tedy také oslava posledních žní - dožínky.
UKONČENO!


Všude veselí, všude smích a radostná hudba. Spousta lidí v ulicích, ještě více v hostincích, kde víno teče proudem. Na malých i velkých náměstí si trhovci rozložili své stánky. Přesně tak vypadají dožínky, oslava posledních žní v tomto roce. Předzvěst blahobytu, protože najednou je zase obilí a mouky plno - tedy mělo by, ačkoliv na chudé? Na ty se nejspíš nedostane nikdy. Tento svátek je důležitý jak pro křesťany, tak pro ty, co vyznávají staré Věčné. Katolíkům začíná nový rok, takže dožínky jsou provázeny mšemi a bohoslužbami, zatímco věřící ve Věčné oslavují Radost a nosí jí do chrámu dary, nejčastěji v podobě květin či pár snítek obilí.

Dožínky si můžete užívat celý týden, tedy od 16. do 23. srpna. U této akce je zcela na vás, do jaké míry chcete tuto slavnost zapojit do hry, jestli se chcete účastnit všeobecného veselí nebo raději zůstat stranou.

Žádné komentáře:

Okomentovat