obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

neděle 20. září 2015

PODZIMNÍ ROVNODENNOST

Den, kdy se léto přehouplo na podzim. Den, který dává sbohem teplým dnům a poukazuje na blížící se zimu. Den, který je pro některé slavnostním ale pro jiné jen těžkou zkouškou, zda přežijí následující zimu, která díky požáru, co zachvátil Paříž, bude o to krutější.
UKONČENO!


Lid dal sbohem letním dnům, které rozjasnily chladné pařížské uličky. Pro většinu je to jen další ze dnů, díky kterým jsou blíže zimnímu období. Naopak astrologové tento úkaz pozorují s radostí a stejně tak i ti, jenž věří ve Věčné, sedmero bohů, kteří je provází životní cestou a drží nad nimi ochrannou ruku, stejně jako jim ztěžují některé okamžiky zkouškami. Dnes však nadchází svátek klidu a míru. Ti, kdo se s někým po celý rok hašteřili, ti, kteří mají nevyřízené účty či snad na někoho spadeno? Mají smůlu. Protože dnes není čas na hádky, není na ně místa. Taková jsou pravidla pro usmíření Zkázy a Smrti, která klepe na dveře a vysílá své hejno černých havranů, co pomalu ale jistě zasypávají prázdná pole v podobě blížícího se osudu.

Trhy jsou chudší, prakticky každý druhý stánek je prázdný. Naopak co ožívá? Dvůr zázraků, kde se nese libá hudba místních muzikantů a umělců, dívky splétají věnce z posledních zelených větviček, co jim šikovní chlapci přitáhli z blízkého okolí Paříže. Drobné věnečky do vlasů jako menší paráda k tanci, ty širší, protkanější mnohými podzimními kvítky? Na dveře. Dar pro Zoufalství, aby se vyhlo jejich dveřím a nerozsévalo neštěstí na jejich prahu. V tento den se hlavně pije a tančí, ale je též základním pravidlem, aby se všichni, kteří k sobě chovají nevraživost, po tento čas usmířili a podali si ruku bez toho, aby se pokoušeli zabít. Neboť s přicházející zimou stojí Dvůr zázraků při sobě.

Rovnodennost trvá pouze jednoho dne a to 23. září. Podobně jako u dožínek a vinobraní je jen a jen na vás, do jaké míry se zapojíte, jestli využijete slavnosti k nějakému zvláštnímu setkání, pro dokreslení atmosféry nebo třebas vůbec. 

Žádné komentáře:

Okomentovat