obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

čtvrtek 10. září 2015

VINOBRANÍ

Dny jsou čím dál tím víc studenější, na trávu ráno dopadá rosa. Pomalu, ale jistě se blíží podzim, příroda se chystá ke spánku, rostliny pomalu odkvétají. Ale vinná réva je stále obsypaná sladkými plody, ať už bílé či červené barvy...
UKONČENO!



Od Marseille po Normandii, Francie je zemí vinařů. Není tedy divu, že vinobraní je jeden z nejdůležitějších svátků v roce, kdy do vinic vyráží celé skupiny lidí, aby otrhaly hroznové víno a nakonec z něho připravily někdy nakyslý, někdy lahodný nápoj. 

Ulice Paříže ještě jednou ožily, naposledy na delší dobu prakticky až do jara, neboť nyní si lidé mohou dělat starosti jen s blížící se zimou, ne zimou samotnou. Trhy ovládli prodejci vín i ovoce samotného, města i vesnice se znova zalidnily. Muzikanti znova vytáhli své nástroje, aby mohli večer co večer hrát hostům hospod a hostinců, kejklíři ještě jednou otřepali své umění. Takhle vypadá vinobraní.

Vinobraní potrvá opět týden, tedy ode dneška 10. září do 18. září. Podobně jako u dožínek je jen a jen na vás, do jaké míry se zapojíte, jestli využijete slavnosti k nějakému zvláštnímu setkání, pro dokreslení atmosféry nebo třebas vůbec.

Žádné komentáře:

Okomentovat