obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

čtvrtek 22. října 2015

Jeanne-Lisette Rackham

http://the-musketeers-rpg.blogspot.com/2015/10/jeanne-lisette-rackham.html
Lis pije. Tedy, každý pije, ale ona pije více, než by bylo zdrávo a rozhodně víc, než by se slušelo. Potkat ji střízlivou je samozřejmě možné, ale také to nemusí být zrovna příjemné. Ve chvílích jasné mysli totiž většinou pátrá po informacích o vrahovi svého muže - ne, že by se vám s tím svěřila - nebo shání peníze na další rundu. Ošoupaný klobouk, stažený do čela, vlasy smotané do tenkých provázků, propletené korálky a vším možným. Trochu neforemný a příliš velký kabátec a, oh Bože, kalhoty s vysokými koženými botami. Pod tím vším se schovává kdysi veselá, bezstarostná, a hlavně šíleně zamilovaná žena. To, co z ní zbývá teď je až nesmyslná odvaha, odhodlání, pusa neštítící se sprostých slov, a hořkost, kterou s oblibou dává pocítit světu kolem sebe. Občas, ve chvílích melancholie, šplhá po střechách jako po ráhnoví, sleduje noční nebe a sama sebe se ptá, jestli už by to raději neměla nechat být. Jestli by jí nebylo lépe mezi její pirátskou cháskou, než samotné v tomhle příšerném městě, honící se za pomstou, která jí nakonec možná unikne.

Jeanne-Lisette Olliviér, nebo také jen Lis, jak si nechává říkat, se narodila před pětadvaceti lety v přístavním městě do poměrně slušně zaopatřené rodiny. Její otec nashromáždil nemalé jmění obchodováním s látkami a na Lis, jakožto na druhou a navíc tu méně hezkou dceru nebyly kladeny příliš vysoké nároky ani požadavky. Přesto se jí dostalo alespoň základního vzdělání, kdy se naučila obstojně číst, o něco hůře psát, počítat alespoň tak, aby jednou mohla vést svou domácnost a dokonce sem-tam pochytila i něco ze španělštiny a angličtiny od připlouvajících námořníků. Nutno podotknout, že většinou šlo o sprostá slova a různé popěvky.

Vyrůstala napůl jako děvče, pod starostlivým, ale nedostatečným vedením nemocné matky, a napůl jako chlapec, kdy se toulala po přístavu, prolézala skladiště i lodě a pletla se námořníkům pod nohy. Netrvalo tedy dlouho a jen co dorostla do věku, kdy se z holčiček stávají ženy získávala si, často i neúmyslně, pozornost mořeplavců. Jak již bylo řečeno, s vlasy věčně zacuchanými do tenkých provázků a v pánské košili nepatřila mezi nejkrásnější dívky ve městě, její drzost, zvědavost a prořízlá pusa jí ale dokázaly zajistit dostatečný zájem. A tak se začala krom dnů toulat i v noci, kdy pila, prohrávala v kartách otcovy peníze, přes postel je získávala zpět, učila se šermovat i střílet. A nakonec... inu, nakonec se tajně vdala. Za Jamese Bonnyho, anglického, téměř bezvýznamného, piráta, který se nikdy nezmohl na vlastní loď.

Matka si mohla oči vyplakat, starší sestra nad Lis jen krčila rameny a otec ji vydědil. Tolik k začátku její životní poutě... S Jamesem, který se sice do rusovlasé dračice zbláznil upřímnou láskou, ale nemohl se jí vyrovnat ambicemi ani sny, se porůznu plavila tři roky, než zakotvili v jenom z nejhůře proslavených přístavů. Ostrov, na který se posílali Francouzští trestanci, pro které ve věznicích nebylo místo, ostrov, který se časem stal centrem pirátské moci, Tortuga. Zamilovala si ten nespoutaný život bez zákonů, sen o "pirátské republice", o kterém vášnivě debatovali každou noc v hostinci. A zamilovala si, mimo jiné, i ohnivé a temně nebezpečné oči pirátského kapitána Jacka Rackhama.

Rozvod bez svědků a bez zásahů církve byl snadný. Nechť nebohý James Bonny odpočívá v pokoji, v mělkém hrobě pod palmami. Tak se zrodilo duo plavící se na lodi jménem Jackdaw. Velké briga s galionovou figurovou ve formě kavky, s černými plachtami a šíleným kapitánem s jeho milenkou, manželkou a oddanou následovnicí v jedné osobě. Soustředili se především na francouzské lodě odvážející z kolonií nálady cukru a čaje. Nebyli nejhorší, nebyli nejviditelnější, z pirátů. Nechávali za sebou, pravda, stále rostoucí řadu potopených lodí, mrtvých mužů a zlata rozházeného za cetky a alkohol. Bylo to pro Lis období plné zábavy, bojů na moři i v peřinách, zkrátka období, kdy byla šťastná. Každé štěstí ale jednou musí skončit a to její přerušil guvernér francouzské kolonie Saint-Dominique, který už podle všeho začal mít dost toho, že z odplouvajících lodí se do Francie dostane jen každá druhá.

Zaútočili na ně na moři, když většina posádky byla příliš opilá na to, aby dokázala bojovat. Lis s Jackem přesto dokázali nějakou dobu vzdorovat, než byli oba zajati a on okamžitě, bez řádného soudu, popraven. Lisette měla propadnout hrdlem následující ráno. Naštěstí, pokud jednou máte dost přátel mezi piráty, nemusíte se bát, že by na vás zapomněli. Při malé noční vzpouře, která mimo jiné zahrnovala výbuch skladu se střelným prachem, hořící pole cukrové třtiny a potopení dvou francouzských lodí v přístavu se jí podařilo uprchnout. Nějakou dobu se skrývala v Tortuze, ale bez Jacka nedokázala najít klid. Chtěla pomstu za jeho život a chtěla ji hned. Když proto zjistila, že guvernér, který je za smrt jejího muže zodpovědný, se vzdal úřadu a vrátil do Francie, neměla jinou volbu, než ho následovat.
Rychlé rozhodování, téměř žádné výčitky svědomí, schopnost přepít skoro každého, podvádět v kartách, za informace buď zaplatit, nebo je z dotyčného vymlátit - Lis je cokoli, jen ne křehká dívka. Hbitá s kordem, většinou celkem obstojná s pistolí. Dokáže si poradit i s jehlou a nití, ne, že by šila oblečení, ale sebe, nebo zraněného druha sešít zvládne, podle pravidla "sešij červené s červeným, bílé s bílým, žluté se žlutým a bude to dobré". Není zrovna přívětivý, nebo extrémně přátelský typ, jakmile ale získáte její důvěru je loajálním druhem ve věcech poctivých i těch... méně.

Žádné komentáře:

Okomentovat